Започни тема Намери подкрепа & помогни на повече хора

25-34_m_w_h3_f4

Отмени

Какво да направим, ако станем жертва на дискриминация


A+ A-

В България всяка форма на пряка или непряка дискриминация по признак сексуална ориантиция е забранена от Закона за защита от дискриминация (http://lex.bg/laws/ldoc/2135472223).

Ако смятате, че сте станал/а жертва на дискриминация, не се колебайте да потърсите защита. Можете да подадете жалба в Комисията за защита от дискриминация - процесът е максимално улеснен и напълно безплатен за вас.

В случай, че имате нужда от консултация, можете да се свържете с Младежка ЛГБТ организация "Действие" на info@deystvie.org. С радост ще помогнем :).Отмени
 • 17-24_m_f_h3_f3

  Отмени

  Pencho
  Коментар

  Надявам се да нямам нужда от такава консултация, но мерси за заявената подкрепа!

  Отговори на Pencho
  Това беше полезно! Маркирай
 • Default-avatar

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  magitashemale
  Коментар

  аз съм транс и за толкова години веднаж ми се случи да се държат с мен като изрод това става в супермаркет Билла толкова зле се отнеса ха с мен не може ли да ме пуснат в магазина защото можело да стане конфликт заради начина по които изглеждам дано не ми се случи втори пат

  Това беше полезно! Маркирай
 • как въобще може да ти помогне това ? доста често срещам хора които не са ЗА гей обществото но все пак

  Отговори на justchi
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_f_w_h3_f3

  Отмени

  xmooni_
  Коментар

  Пистолета е последното нещо, необходимо в такъв конфликт, нищо хубаво няма да излезе при употребата му. Това го твърдя на 100%, макар да съм сигурна, че го знаете. Аз обичам да поставям хората на мястото им, чисто вербално. Рядко влизам в конфликт, но мога да ви кажа, няма нищо по хубаво от това да наредиш някой по най - умния възможен начин, който знаеш. Често човека отсреща не те разбира, но това говори за него, нали така .. :) Най - големия успех е да го накараш да се замисли върху своите или твоите думи, но и това е рядкост. Казват "Убий глупака с мълчание." - важи за тези от нас, които могат да се овладеят. За пистолет, не съм чувала нищо... :D

  Отговори на xmooni_
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_m_w_h4_f3

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  leo2394
  Коментар

  Да но ако не иска въобще да те чуят и ти налетат на бой веднага , какво правиш тогава ?? аз съм се опитвал по този начин и не ми проварвя , те просто не искат да те слушат и веднага започват да те нападат .

  • 35-50_f_w_h2_f3

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   Erzesbet
   Коментар

   Kolkoto do poboiat-kogato divatsite v uchilishte nalitaha na boi i na drugite detsa,i na uchitelite,i na personala v nego,i na men,kato na po-delikatna/delikaten,edinststveniat chovek,na kogoto kazvahme za problemite si beshe Gospozha,i na Gospodin Direktora,zashtoto ucheh v uchilishta s Gospozhi,i s Gospoda Direktori,i te chesto puti mozheha da pomognat za nashite problemi s huliganite,no poniakoga se stigashe i do po-seriozni situatsii,za koito idvashe politsiata za razsledvane na sluchaia,bil toi vandalski proiavi v golemi razmeri,bil toi i signali za bomba,koito beshe falshiv,i podavan ili ot ustanoveni kriminalni tipcheta,ili ot niakoi hlapak,koito si pravi loshi " shegi" i s politsiata i s uchilishteto,v koeto uchat,kazvam tova,zashtoto mozhe bi v povecheto ot vashite sluchai se kasae imenno za takiva prestupnitsi,zapochnali s teror nad po-slabite i s razrushitelno povedenie,i s podigravki sus zakona,i sa stignali do tezhki formi na nasilie nad tsialoto ni obshtestvo.

   Това беше полезно! Маркирай
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_m_w_h4_f3

  Отмени

  Stardust
  Коментар

  Leo 2394, това, което описваш, е ненавистта, която някои хора изпитват към различните (думата „различни” не отразява идеята ми, но това е един езиков капан, в който често попадаме в днешното основано на стереотипи общество). Не ми се е случвало да ми налетят – и се надявам да не ми се налага да разбирам какво е това от какъвто и да бил опит – но аз не бих реагирал добре на нещо подобно. Под това имам предвид, че сигурно дори няма да отвърна. Днес, например, се спънах в една тухла и я хвърлих извън пътя си; даже и рекох няколко не особено ласкави думи. После се ядосвах на себе си доста време. Сигурно, ако изобщо някога вдигна ръка срещу някого, няма да бъде по забавна причина. Не разбирам насилието и защо хората са така готови да го проявяват едни към други.
  Колкото до дискриминацията като проблем в българското общество – тя съществува и е сериозен казус. Неприятен е фактът, че човек може да бъде потъпкван заради начина, по който обича. Това върви срещу всяка норма на моралността. Самият модел на поведение на дискриминатора е някак объркан и твърде хаотичен. Той предпочита да затваря очите си, но и тези на обществото. Хубаво е, че съществуват организации като „Действие” и Комисията за защита от дискриминация, които се опитват да изградят една безопасна среда за всеки член на обществото. Те са и институциите, към които можем да се обръщаме в случай, че подобна нужда настъпи.

  • 17-24_m_w_h4_f3

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   leo2394
   Коментар

   Аз не говоря за насилие а за едно изслушване , просто по-някой път ми е идвало до гушата от това че винаги гледаш да не им обръщаш внимание защото аз съм интелигентен човек и просто със такива ограничени хора няма до никъде да стигнем , но идва момент в който не издържаш и просто ти излиза от само себе си .Да знам че е безсмислено ,но трябва да се отървеш по някой път от тази енергия и да си защитиш правата като едно нормално човешко същество.

   Това беше полезно! Маркирай
  • 17-24_m_w_h4_f3

   Отмени

   Stardust
   Опит

   Ограничени хора има много и с това все още не съм се примирил. Когато бях първа година в университета, бях готов да убеждавам и да изслушвам по различни теми. Понякога хората имат уши само за да бъде портретът им на личната карта по-чаровен. Не ги ползват за друго. И да, ужасно е, когато някой не иска да те чуе, да те разбере, да проумее, че съществува гледна точка, различна от неговата. Знаеш ли, понякога ми се струва, че светът се срива около мен, когато си говоря с някого, който усеща нещата като мен. Не мога да бъда съдник на никого, а и не мисля, че трябва. Днес едно момиче, което смятах за добра позната, използва думите "момчета приятелки" и "гействен" в много неприятен контекст. Когато чух това, спрях на място. Стояхме си на островчето на кръстовището, докато светофарът не светна в зелено. А после ѝ казах какво си мисля за думите ѝ. Тя пропусна по-голямата част през ушите си. Може би защото не се изразявам ясно, когато говоря с хората. Но това ме накара да се замисля. Може би игнорирането и обръщането на гръб не винаги е най-добрата стратегия. Когато се върнах в ощежитието си, просто седнах на дивана и се загледах в една точка. Само това можех да направя и сега ми е малко по-добре. Твърде трудно е, но реших, че няма да се дам. Няма да бъда жертвата в този случай. Следващият път - ако изобщо има такъв - ще бъда пределно ясен. Аз искам единствено щастлив живот и - някога в бъдещето - човек, когото да обичам и който да ме обича истински. И ако трябва да се разделя с няколко "добри познати", то така да бъде. И аз като теб вярвам, че понякога човек трябва да каже каквото мисли. И да, не се примирявай с ограничеността на другите. Нека тя ти служи за пример за този предел, до който може да стигне неспособността да приемеш другия.

   Това беше полезно! Маркирай
  • 17-24_m_w_h4_f3

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   leo2394
   Коментар

   Съгласен тотално !!!

   Това беше полезно! Маркирай
  • 35-50_f_w_h1_f4

   Отмени

   SapphoLesbos
   Коментар

   I az sum chuvala/l za sebe kakvi li ne obidni dumi,kato "p-tka" s u,"zhenka","gayche" prez vsichkite si godini v uchilishte-ot 1-vi,do 12-klas!A togava imah po-iziaven interes kum momichetata ot klasa.I sega se zaglezhdam po krasavitsite,no te sa hetero.I v Sofia dokato zhiveeh,i v provintsiata niamashe,i niama v momenta nito edno momiche s intreres kum drugite momicheta,a i da imashe da,i da ima sega ne biaha,i ne sa lesbiiki a momicheta koito samo se tseluvat i se pregrushtat.Naistina tuk v nashata Rodina e tiagostno za takiva kato nas!

   Това беше полезно! Маркирай
  Това беше полезно! Маркирай
 • Anita
  Коментар

  Хора, знаете ли дали има гореща телефонна линия за хора в депресия или с мисли за самоубийство? Или пък ЛГБТ линия? Или каквато и да е била телефонна линия, където можеш да се обадиш и да споделяш. Аз търсих, но намерих само за жертви на престъпления, насилие и такива... Едва ли има линия специално за ЛГБТ, но е хубаво да се започне една!

  Благодаря ви,,,

  Отговори на Anita
  Това беше полезно! Маркирай
 • Default-avatar

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  Maria-Mario
  Коментар

  Onzi den initsiirah petitsia protiv Putinoidite v Bulgaria,i za prekrativane na otnosheniata ni s Putinia Rusia,i v online platformata peticiq.bg imashe kup antigender obidni materiali,v koito ni izkaraha edva li ne po-loshi ot talibanite,i ot podobnite na tiah izrodi,i v koito se prizovavashe "vitievato" za Verouchenie,kato edinstveno sredstvo protiv nas.Alo,debili selski,da ne sme vi kato evreite,koito uzh donesli chumata v Evropa,ili kato chernite magove ot prikazkite,koito uzh "pravili" buri,che da ni mrazite tolkova mnogo!Da ne vzemem puk nie da vi izrovim niakoia mrachna taina ot vasheto minalo-ia nasilie nad po-slabite v uchilishte,koito ste bili za nishto,ot zloba,ili uchastia v bandi,ili drogirane kato po-mladi!Togava shte vi dadem i na suda,i na Antidiskriminatsionnite Komisii,otzovavashti se burzo za takiva proiavi,prikrivani ot semeistvata vi godini nared!Ne ni strahuvaite,psevdo patrioti i psevdomoralsti,da ne vi na napravim Peevski po nash model,i da vi ochernim pred mediite,institutsiite,i pred nespodeliashtite vashite "vuzgledi" za realnostite v stranata ni,a takiva ima nemalko!

  Отговори на Maria-Mario
  Това беше полезно! Маркирай

Зала на славата