Започни тема Намери подкрепа & помогни на повече хора

"НЕ питай, не казвай" (Don't ask, don't tell) на работното място.


A+ A-

Здравейте,
Чудех се какво трябва да означава когато всички на работното място знаят че съм гей (или поне така си мисля), но не говорят за това. Почти не се говори на ЛГБТ теми, няма и хомофобски шеги. Някак чуството е че хем уважават това което съм, хем ги е страх да говорят за това.... или пък си мислят че мен ме е страх да говоря на ЛГБТ теми (или поне така си мисля). Още повече че меринджеят ми е МАЛКО ксенофоб, и съм почти сигурен че е и хомофоб, но никога не е казал нещо лошо за ЛГБТ хората (с изключение на веднъж когато каза че един негов съсед е толкова гей (so gay). Веднъж ме рапитва защо гей хората искат да се бракосъчетават, и дали е правилно гей двойки да имат деца след като децата ще бъдат психически тормозени от съочениците им в училище. На втория му въпрос отговорих с въпрос дали тъмнокожите двойки също не трябва да имат деца защото децата им ще бъдат подигравани в клас заради цвета на кожата им (Шотландия). Въпреки че е ксенофоб, диалога се получи много добре защото накрая се съгласи с мен (което се случва много рядко).
ПС: С мениджъра ми сме приятели във фейсбук, и той вижда какво поствам на стената си - имам доста gay rights публикации. Така че 99% съм сигурен че знае.Отмени
 • kwiksilver
  Опит

  Аз, макар че вероятно съм по-възрастен от всички вас тук (35), мога да споделя моя опит от основните ми работни места, който винаги е бил положителен.
  На 23 започнах работа в женска НПО (Асоциация Анимус), като още не интервюто отидох с препоръка от Българската гей организация Джемини, по онова време. Бях 50 кг, с раничка преметната през гърба и прочее неща, които биха предположили, че съм гей. Разбира се, не казвах "здравейте, аз съм Боби и съм гей", но от тук от там то се предразбираше. Шефката ми веднъж (още в началото) каза нещо в смисъла на "разбира се, ние сме организация, която подкрепя човешките права на всички хора, и психолози, които разбират и подкрепят различността на всеки"... друг колега, пред когото директно се разкрих призна "В офиса има мит, че ти си гей" (т.е. общоизвестно предположение, което, обаче никой не може да твърди със сигурност)... С течение времето (много кратко време) аз бях убеден в това, че бих бил приет и като гей, и спрях да се притеснявам, и когато имаше удобен момент, говорех за гаджета момчета, ходене по гей барове и прочие и това не предизвикваше нито скандал, нито отчуждение.
  След това (на около 29) работих около година в кол център на HP - не само, че HP имаше политика против дискриминация и бяхме поне 6-7 гей мъже в екип от около 50 души, аз бях убеден, че съм защитен и мога да бъда себе си в голяма международна компания и това беше истина. По една случайност, включваща абсент (много силен и забранен алкохол) се разкрих пред няколко колеги (без дори да помня:) и скоро целият екип знаеше, че съм гей. Отново, мисля че отчасти заради благата си природа, отчасти заради това, че бях добър в работата си и помагах на колегите си, бях приет доста добре, дори бях много по-уважаван от гей-колегите си, които упорито криеха и отричаха, че са гей, въпреки че, така да се каже, им личеше от километър и всички подозираха. Аз пък не се притеснявах изобщо да се шегувам с хетеро колегите си, да ги пляскам по дупето ("да видиш какво е вие като закачате жените":) и да разказвам, в контекст, разбира се, за гей преживяванията си.
  В момента работя в НПО в Холандия, където разбира се, обстановката е по-различна, братът на шефката ми е гей и т.н. и дори няма нужда да обяснявам как това изобщо не е въпрос тук...

  Отговори на kwiksilver
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_f_w_h3_f1

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  Sihaya
  Опит

  Здравейте и от мен :)
  Моят опит е малко по-различен от вашия. Досега съм работила на две места и второто е от няколко месеца, така че все още не се знае какво ще се случи....в предишната ми работа бяхме няколко колеги, с които се разбираме ( говоря в сегашно време, защото и до днес се виждаме ) много добре. Никога не сме подавали темата за сексуалността и не сме коментирали с кого излизаме. Всичко беше чудесно, докато не дойде нова колежка, за която започнаха да говорят, че е гей. Всичко се случваше в нейно отсъствие, зад гърба й и с доза насмешка, доза негативизъм. "Слуховете" стигнаха и до мен и реших да попитам какъв е проблемът....ето това беше началото на едни дълги лекции от страна на моите колеги за лошото влияние на гейовете върху децата ( работехме с деца)...какво да отговориш на това? Така и не разбрах защо са решили, че колежката ми е гей, но и в последствие се оказа, че не е! Незнам как би трябвало да се реагира в такава ситуация, защото всичко е много субективно. Аз поговорих с тях, обясних им колко е глупаво да се държат така и негативизма, който започва да цари след такива изказвания. Чуха ме, съгласиха се ( привидно, за да има мир) и темата замря...Признавам си - не им казах, че и аз харесвам момичета...все още не мога да преценя дали с днешна дата бих им казала...Едиственото, което си спомням много ясно, е че може би случката е малка и не е важна, но тези две седмици преобърнаха цялото ми виждане за колегите ми...
  За съжаление виждам как и в сегашната ми фирма нещата започват да се развиват натам...отвреме-навреме има разни изказвания( спрямо филми или известни личности), които ме навяват на тази мисъл...може би тук разликата ще е, че ще съм по-открита към тях.

  • vapros
   Коментар

   А мъже или жени са въпросните ти колеги. Това е важно защото ако са мъже би било сштранно. Нали стереотипа е че мъжете харесват жени лесбийки?
   Мойте колеги са мъже. Работата ми е такава на която работят предисмно и само мъже, а жени са голяма рядкост. Демек "мачовкски" колектив. Не искам да им споменавам че съм гей за да не кажат/си помислят "ето го сложи си табелката на челото", а ми се искаше при проявен интерес и да споделя....Времето ще покаже.

   Това беше полезно! Маркирай
  • vapros
   Коментар

   Всъщност сега си спомних че веднъж бях доброволец във България на друго работно място подобно на моето, и имаше един колега който разказваше със супер отвръщение случка за друг колега (работещ в чужбина) който бил гей. Тогава ми стана малко....тъпо и неловко защото тъкно се бях себеприел и не бях особено сигурен в себе си, но, ако това се бе случило днес щях да говоря с мениджъра му - така или иначе бях доброволец и нямаше какво да губя.

   Това беше полезно! Маркирай
  • Наистина битува мнението и усещането, че може би жените са по-толерантния пол. Разбира се има и изключение. Аз мога да дам пример с предишния ми работодател. Така се случи, че в един момент двамата от колегите завързаха по-интимни отношения по между си, което разбира се не остана незабелязано от началника. Отношението му тотално се промени - то не бяха бъзици, то не беше чудо. В крайна сметка момчетата напуснаха, а когато той разбра за мен беше доста по-толерантен (долкотото може така да се каже) - позволявал си е коментари, но в рамките на нормалното. Честно казано в работата си съм срещала повече разбиране от жените, отколкото от мъжете.

   Това беше полезно! Маркирай
  • Default-avatar

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   maikal888
   Коментар

   Привет ,аз съм медицинско лице и смея да твърдя че нямам абсолютно никакъв проблем с колегите си и то както с колегите си мъже ,така и с колегите жени,даже бих казал че мъжете се отнасят много по добре с мен ,отколкото жените,но аз може би съм привилегирован,имайки предвид МКБ 10.Много колеги са наясно с това ,да не кажа с всички,не че не е имало подигравки зад гърба ми ,но те не са били от колеги.С колегите даже много често се шегуваме на гей теми,и никой на никого не се сърди.Но дори и да говориха и лоши неща зад гърба ми аз винаги ще си повтарям Данъци обществено мнение не плащам.

   Това беше полезно! Маркирай
  • 17-24_m_f_h3_f4

   Отмени

   russian_boy
   Коментар

   Какво е "МКБ 10"?

   Това беше полезно! Маркирай
  • Default-avatar

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   maikal888
   Коментар

   MKБ 10 е международна класификация на болестите .В нея от 1990 хомосексуалността е изхвърлена окончателно от списъка със заболявания,тъй като няма отклонения в хомеостазата -течната среда на човека,не създава проблеми при общуването и не пречи на самият човек да е полезен за себе си и за обществото независимо от сексуалната му ориентация.

   Това беше полезно! Маркирай
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_f_w_h3_f1

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  Sihaya
  Коментар

  Vapros, колегите ми бяха само жени. И сега продължават основно да са такива...не съм сигурна, че са по-толерантни към жените...според мен не го приемат за нещо сериозно....колко пъти сме чували - ааа тя просто не си е намерила подходящ мъж:)

  Това беше полезно! Маркирай
 • Default-avatar

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  maikal888
  Коментар

  Зависи все пак от това доколко колегите ти четат и се интересуват от проблематиката,просто тях това не ги касасе за това не го приемат насеризоно.

  Това беше полезно! Маркирай
 • И в моята работа по-близките ми колеги "знаят" за мен, но те са ми и приятели, затова е по-различно. Ако не бяха, не мисля че би било нужно да се казва каквото и да било. В работата, поне в България, хората си споделят твърде много, а това предполага в някакъв момент да се сприятеляват или пък да стават врагове. Разбира се най-дразнещото е "клюкарника". Много често не знам, дали казаното от мен ще си остане между мен и човека отсреща - всъщност почти никога не съм убеден.
  За съжаление сред колегите ми има и хомофоби. Те не са от приятелите ми и затова не мисля, че е нужно да говоря с тях на тази тема. Не рядко е наистина неловко. Някои си плямпат "**********" и прочее, без да се замислят. Какво, да ги уча какво значи думата "**********" ли?
  Но има нещо, което напоследък ме притеснява повече и това е, че дори приятелите ми не ме възприемат като "гей", сякаш тази част от моята идентичност е някак "далечна" за тях. Понякога си мисля, дали това не е някакво странно неприемане. Пък после си казвам, това все пак е интимният ми живот и те не са длъжни да бъдат "част" от него. Защото тези неща, някак ги разделям. Не знам дали е "правилно", може на някой да му се стори "двуличие", макар никого да не лъжа - от време на време си позволявам да вмятам в разговорите so gay реплики или да споделям едно или друго. И все пак личния ми живот е разделен на две и някак именно това възприемам за ок, но което може и да не е.
  Дали е въпрос на някакво предписание: "приятелството е това, за да се споделя всичко"? Не съм сигурен, че подобно нещо е възможно, ако е "сaмо приятелство". Или пък просто зависи от характерите, от много още предпоставки.

  Отговори на monochrome
  Това беше полезно! Маркирай
 • 35-50_f_b_h1_f1

  Отмени

  Jackal
  Опит

  Работя в неправителствена организация. Преди време публично обявих сексуалната си ориентация, така че това стигна и до колегите. Тяхното отношение е добронамерено, но неособено деликатно и понякога закачките им преминават границата. Прекият ми шеф обича да ме поднася - "кога ще ни запознаеш с нея, защо я криеш само за себе си?" По време на заседание пред една нова колежка беше обявена сексуалната ми ориентация. Но пък колегите са добронамерени и гледам да не им се връзвам, а да отговарям на шегата с шега, като в същото време си пазя неприкосновеността на личния живот. Една друга колежка признава, че понякога се заглежда по жени, та и двете сме обект на закачки, а понякога се закачаме помежду си, за да провокираме останалите. В общи линии, забавно е.

  И все пак, зависи в коя част на организацията работи човек - чувала съм хомофобски реплики от представители на други отдели. Радвам се, че преките ми колеги са като цяло толерантни и отворени хора.

  Не знам да имам колега мъж с различна сексуална ориентация - и да има някой, не си казва, тъй че не мога да съдя какво би било отношението към такъв колега.

  Отговори на Jackal
  Това беше полезно! Маркирай
 • 25-34_m_w_h1_f2

  Отмени

  kai_ren
  Коментар

  Аз работя в държавна институция и приятелите сред колегите ми знаят. Нямаше как като почна делото за смяна на името и не знех колко дълго ще се проточат нещата реших да им кажа. Добре го приеха - хич не ги интересува щом си върша работата и не се бъркам в тяхната. Звучи студено, но всъщност не е. Единият е мъж, а другата жена. Жената е доста по-любопитна веднага се разрови в нета да търси информация. Той ми е пряк началник, много деликатен човек във всяко отншение. Нищо не пита, но подкрепата се усеща и без думи. Като мине делото ще имам по-мащабна статистика, но за сега съм доволен.
  При нас има един мъж за който се говори че е гей. Аз нямам никакъв гей-дар и не мога да преценя, но другите колеги и колежки никога не са казали лоша дума за него.

  Ето ви едно разсъждение малко в страни от темата, но не много.
  Според мен отношението, което може да получи различния в работна среда, много силно зависи от възрастта и съотношението мъже/жени в колектива. При мен мъжете са повече, но огромната част са над 50 годишни. Няма го това постоянно съревнование както при по-младите мъже и обстановката не е напрегната. И дамите са ни в диапазон 40-50 повечето - женени с деца. Те пък са луди на тема възпитание и кое как се отразява на отроците им. Аз съм като тинейджър за тях (34г.) и много ме обгрижват за всичко. Но дали това ще се запази като разберат че съм транс, не мога да кажа. Чувал съм хомофобски изказвания, но рядко и по-скоро пълни с объркване, отколкото с неприязън. Моят опит с двата пола е, че жените не са по-толерантната част. Ако искаш да им спечелиш симпатиите трябва да влезеш в ролята на страдащия и нещастния иначе са много по-крайни от мъжете.

  Отговори на kai_ren
  Това беше полезно! Маркирай
 • Този род дискриминация я има даже в училищата. Аз съм на 19 ппц и в училище винаги имаше една помощник-даскалица, която стоеше като фейс-контрол на занятията по сексуална култура. И когато някой зададеше въпрос извън включеното в учебниците, които бяха писани още през 1991, ако не греша, то започваше едно шъткане и едно подвикване: "Ти какво си започнал да се интересуваш там? В помагалото пише абсолютно всичко, което ви е нужно!"....
  Така аз пораснах напълно неразбран и неприет, мразен и сочен с пръст....
  Да живее родната просвета!

  Отговори на raver22
  Това беше полезно! Маркирай
 • 25-34_f_w_h2_f4

  Отмени

  maria_tgen83
  Коментар

  Всъщност това е доста лично и при ЛГБ, не виждам причина директно да се разкривате пред колегите си, да давате обяснения и т.н. А за "мачовските" колективи, не ми се говори.
  За мен нашата сексуалност или полова идентичност са си наша, лична работа. Когато се разкрием, *фобите, почват да си мислят точно това "Ето, сега си сложе етикета и почват претенциите и парадирането!".
  Приятелят ми който също е транс* , само че мъж е доста добре приет в работния си колектив /за мен шокиращо, но и все пак е щастлив факт/. Нямаше проблеми при смяната на документите. Има един двама игнориращи, това с какъв род да се обръщат към него, но са малко.
  Всичко си е до работната среда!

  Отговори на maria_tgen83
  Това беше полезно! Маркирай
 • Default-avatar

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  Maria-Mario
  Коментар

  Sled smurtta na rodninite ni,za koito se grizhehme s maika mi,i sled premestvaneto ni v Sofia,raboteh kato momche na 26-7 godini za kratko v egati malkite firmi-vse razni nevezhi kolegi,koito me pitaha kakvo sum-muzh ili zhena,kazvah che sum i dvete,i tezi iliterati se puleha i chudeha kak e vuzmozhno da buda i dvete,i az im otgovariah,che 1 na 1000 momcheta ima s "psevdohermaphrodizum",koeto e izmenenie,a ne bolest,kakto sa gi lugali lekarite s diplomi na nivo 60-te godini,a uzh se vodiat eksperti v oblastta si.

  Отговори на Maria-Mario
  Това беше полезно! Маркирай
 • 12-16_m_f_h4_f2

  Отмени

  istorika1989
  Коментар

  за жалост много хора са с предрасъдъци спрямо сексуалния живот.Не виждам причина това с какъв си лягаш да интересува другите,макар че и мен ме гледат странно.Не съм правил секс още,а съм на 29,живея в село и всички ме гледат така все едно съм прокажен.В работата ми съм сам-библиотекар съм в селото,но всеки ме пита-"Жена няма ли да доведеш"
  Това е много тъпо

  • 35-50_f_w_h1_f4

   Отмени

   SapphoLesbos
   Коментар

   I v gimnaziata v provintsiata kudeto zhiveehme sus semeistvoto ne mnogo vreme prez tseliat mi ucheben stazh kato obshta/t rabotnik v malka firma za bezalkoholni napitki,i sled tova v Sofia kato pomoshnichka/pomoshtnik pak v malki firmi za deinosti koito biaha mnogo dalech ot spetsialnostta mi kato tehnolozhka/tehnolog po bezalkohonli napitki "kolegite mi" zheni i ili muzhe spored rabotnata sreda me pitaha kakvo sum i koia/koi sum,i az ne znaeh kakvo da im otgovoria.Togava me priemaha kato momche ponezhe biah po-edra/edur kato momche,no imashe i momenti se sumniavaha v polovata mi identichnost zashtoto biah i po-skromna/skromen kato momiche i strraniah ot muzhete v ekipa.S zhenite se razbirahme gore-dolu dobre kato se ima predvid goliamata razlika v godinite ni.Te biaha po vuzrastni ot men i s tiah niamahme dopirni tochki,i zatova ne razgovariahme mnogo chesto.V onzi period vsichki v uchilishte i na "rabota"me znaeha samo kato Mario.Kolkoto do uchilishte v kruga na suuchenitsite mi me narichaha "na shega" Mariika i az mnogo im se iadosvah za tova.Togava se pochuvstvah unizena/unizen.Vseki den mi vikaha grubo"Mariike,kude ti e Ivancho?"Ottogava ne iskah da ucha i ili da rabotia v atmoshera na naglost i na phobia.Zatova se zapisah online kato Marchela Dicheva,studentka/student s neutralen pol i sexualna orientatsia koiato ne se spodelia v universitetskata programa "Udacity" bazirana v Moutain View,California za Android i Google aplikatsii.V neia ima i programi za robotika,avtonomni avtomobili,dronove,i mnogo drugi interesni i prestizhni spetsialnosti.

   Това беше полезно! Маркирай
  • ROCK_DIVA
   Съвет

   Здравейте работя като художничка и срещам различни мнения на тази тема и аз им задавам въпроса те как се справят с това че някои родители стават пияници или утайки в обществото защо допускат като са много отворени да стават за резил или най малкото да бият децата си тези подходи аз бих се скрила в дън земя от срам но повечето не изпитват този вид срам затова всичко това а относно гледането ние ЛГБТ хората се справяме много над повечето обикновенни хора и за работното място съветвам ако няма склонност работодателя да е на наша страна да не се влиза в излишни спорове както обичам да казвам с лош човек можеш да се разбереш но с прост никога!

   Това беше полезно! Маркирай
  • 35-50_f_w_h1_f4

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   QueerKingTomBoy
   Коментар

   Лично аз предпочитам да работа дистанционно онлайн,така пестя нерви и пари за пътуване,и никой не се интересува от личният ти живот.Според мен вместо да се подписват разни хартиени документи за работа,или за финанси,по-добре е сами да си осигурим дигитална ЛГБТИ работна среда,която да нашата защитена зона от хетеро тъпаците,от шефовете и колегите.

   Това беше полезно! Маркирай
  • 35-50_f_w_h1_f4

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   QueerKingTomBoy
   Коментар

   За какво ви е да се занимавате с работи,които само ви тормозят?Я си направете онлайн офиси!Вие ще си шефовете,вие ще си опредяляте времето за основните дейности,и ще имате много време за семейството и приятелите си.

   Това беше полезно! Маркирай
  Това беше полезно! Маркирай

Зала на славата