Започни тема Намери подкрепа & помогни на повече хора

12-16_f_f_h2_f1

Отмени

Открит в училище?


A+ A-

Здравейте! Бихте ли ми дали съвет, относно как да се разкрия в училище? Родителите ми знаят, че съм лесбийка и искам да се чувствам добре "в кожата си" , докато съм на училище. Вие как се разкрихте? Да го правя ли или не е от толкова голямо значение? Между другото 4 приятелки знаят, че съм гей и напълно ме подкрепят. Иначе баща ми е безразличен към цялата тази работа и няма промяна в поведението му, но с майка ми съм в лоши отношения. Споделям последното, защото мисля, че е от голямо значение. Благодаря предварително! :).Отмени
 • 12-16_m_f_h4_f1

  Отмени

  Insomnia
  Коментар

  Здравей , определям се като гей (момче) можеби от около 10 годишен сега съм на 16 , и ще ти кажа че това не е кой знае колко важно , да си истинска е важно пред близки и приятели , но не е толкова важно според мен в работата или средата , но пък и няма от какво да се притесняваш ... Защото лесбийките са по - приемани спрямо гей мъжете в обществото ;) Колкото до родителите , ще ти кажа че нещата след време ще се оправят , при мен беше същото но само с моята майка ,, винаги сме живели само двамата и бях открит с нея казах и т.н. и при мен беше същата ситуация като при теб след време седна и ми каза въобще не ми пука да ли те чукат или ти чукаш важното е че ти си мой син и аз се гордея с теб :)) Според мен след време майка ти ще тръгне по - добре да го осъзнава ... И да приема ... Сега тя е обърка защото сигурно като един нормален родител тя е имала мечти ... Момичето ми ще има деца (което пак не те спира да имаш) , ще има мъж и разни такива ... И затова вмомента е объркана но след време според мен нещата ще се наредят , в подобни на нашите ситуации са много хора .... Ако имаш нужда от съвет или въпрос можеш да ми пишеш на ЛС ... Имам и роднина коята е като теб коята ще може да ти даде съвет :))

  • 12-16_f_f_h2_f1

   Отмени

   optimist
   Коментар

   Благодаря ти :) И непременно ще ти пиша, ако имам някакви други въпроси :))

   Това беше полезно! Маркирай
  • Default-avatar

   Отмени

   Скорошно участие по следните теми:

   InsomniaSisterr
   Съвет

   Здравей. Аз съм братовчедка на Insomnia . Напълно те разбирам . Макар , че от скоро съм такава и нашите не знаят . Всъщност съм отнесла много негативни коментари относно това ,но важното е да не ти пука какво говорят останалите ,а отностно майка ти е напълно нормално в началото да реагира така,но както каза той с времето ще свикне,просто в началото е трудно и е приемливо ,че е реагирала така . Дай и малко време да асимилира всичко и да свикне.След известно време всичко ще е добре и ще сте в добри отношения отново. :)) Ако има нещо може да пишеш и на мен :))

   Това беше полезно! Маркирай
  • Не мисля че е необходимо цялото даскало да знае за теб,само най близките.При мен е така за мен знаят най-добрата ми приятелка която в прочем още не го е приела много добре ама виждам че се мъчи поне.И още 3 а сега преди няколко месеца разбрах че общо взето почти всеки знае от уста на уста и така.И до сега нямам проблеми и се надявам така и да остане базикат се с мен момичетата ама само базик.А за родителите ми,и моите не зная,и скоро няма и да им кажа,макар че имат съмнения според мен. И много се възхищавам на хората които са имали смелост и са казали на родителите си.

   Това беше полезно! Маркирай
  Това беше полезно! Маркирай
 • 12-16_m_b_h4_f1

  Отмени

  Agentj5
  Коментар

  Аз съм разкрит в училище от 3 години,на 15 съм в момента, и при мен не е много розово положението .... Има доста хейт насочен към мен, понеже съм единствения открит иначе има още 7 и е малко тъпо всичко да ми се струпва на мен, но пък от друга страна не мога да ги накарам да си го признаят ей така, просто мисля че ако всички гейове се разкрият ще е много по-добре защото ще сме по-голяма бройка, като е единичен случай, както съм аз, предполагам е нормално да не се приема толкова добре

  Отговори на Agentj5
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_f_w_h3_f1

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  keepgoing
  Коментар

  Сега ще съм последна година в гимназията. Лично съм казала на две приятелки и съученички, а другите от компанията в училище разбраха от блога ми. Нямам предства още колко човека знаят за мен, но никой не ми е казвал каквото и да е. Само получих анонимно съобщение, това лято, от друг ученик, от ЛГБТ обществото показващ респест, но и страх да се покаже.

  Отговори на keepgoing
  Това беше полезно! Маркирай
 • ROCK_DIVA
  Опит

  Здравейте аз се разкрих пред съучениците си но след известно време ми залепяха бележки и ме обиждаха но аз им показах безразличието и самучуствието че мога както тях да обичам някого и тези обиди спряха в мига който преосмислиха думите ми и действията ми!Надявам се да сам била полезна на някого! :)

  Отговори на ROCK_DIVA
  Това беше полезно! Маркирай
 • Default-avatar

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  dreamer
  Коментар

  Здравей,

  Аз съм на 17 и съм "открит" в училище от доста време. Разбира се, в началото имах проблеми, но сега всичко е ок. Отнема време... Определно по-трудно е аутването пред родителите, но и това мина при мен (беше ужасно и понякога още е), а ти вече си го направила, така че...

  При всички случаи ще има хейтъри, въпросът е да не ти пука. Тогава всичко ще е наред :)

  Отговори на dreamer
  Това беше полезно! Маркирай
 • Зависи точно в какво училище си-някои училища имат повече open-minded хора. Щом има хора, които те подкрепят, не виждам причина да се разкриваш (знаеш какво ни е обществото). Аз специално съм отрита-училището ми е достатъчно цивилизовано, но и въпреки това хомо и би фобията се усеща. Нека хората те опознаят-няма нужда да си "толкова отрита", но и в сящото време, бъди честна ако се наложи

  Отговори на justagirl
  Това беше полезно! Маркирай
 • 25-34_m_w_h3_f4

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  fenpire
  Коментар

  Скъпа m0n3o,
  Казвам се Пламен,на 27 год и от година съм публично открит гей-младеж.
  В България училищата,културните и социални институции продължават да работят в подчертано хетеросексуална норма,което разбира се, е в разрез с основните човешки права.
  Подобно на Русия и политическа партия "АТАКА" се опитва да внесе законопроект за криминализиране на ЛГБТ Общността,с предложението всяка публична изява на хомосексуалност да бъде санкционирана с 5 години лишаване от свобода (затвор).
  Това се случва,защото у нас все още е прието в училища и културни институции да бъдеш хетеросексуален и да изразяваш себе си по този начин,независимо дали си такъв.
  Според представително проучване на "ИЛГА"-Европа, България е на последно място по комфорт с ЛГБТ Общността,с едва 3,2 %.
  Повечето ЛГБТ Младежи припознават стратегията за НЕВИДИМОСТ пред колеги,приятели и съученици,за да избегнат негативните реакции.
  Ти си направила най-важната стъпка,била си честна пред себе си,бъди такава и пред най-близките си,но не бъди демонстративна.Последното провокира негативно обществено отношение.
  Ако желаеш да работиш по отношение ЛГБТ Правата,не се колебай да ми пишеш.В организацията,където съм тренер-фасилитатор,разработваме няколко проекта по темата.Ще съм ти благодарен ако ми изпратиш свежи хрумки.
  Поздрави!

  П.С:Ако имаш нужда от помощ или съвет:
  0882873053
  fenpire@gmail.com

  • Anita
   Коментар

   Здравей, :)
   Казвам се Анита и едно нещо, което не разбирам, е защо никой не прави нищо по ЛГБТ въпрос? Аз лично не виждам абсолютно никакво развитие, никакво действие от всичките тези ЛГБТ групи, организации или каквото там има. Всъщност, не знам дали има толкова много, де. Но може би пък аз не съм добре информирана. Ще съм ти много благодарна, ако ми дадеш някой сайт или форум, където мога да следа актуалните неща, проекти и т.н.
   И да попитам - малко се откъсваме от темата, но... - Европейска конвенция за защита правата на човека не прави ли нещо по този въпрос? Няма ли начин някоя организация в БГ да повдигне въпроса за пълната липса на права на ЛГБТ хората в БГ?
   Може би трябва да отворим отделна тема за това...

   Това беше полезно! Маркирай
  • 35-50_f_b_h1_f1

   Отмени

   Jackal
   Коментар

   Анита, трябва си отделна тема, да :-). Това, което набързо ще кажа тук, е, че права не се извоюват отведнъж. Трябва борба за тях и постоянство в борбата. Някои ЛГБТ организации в България доста правят, например "Действие" и "ЛГБТ Пловдив". Но живеем в много консервативно общество, хората се не променят изведнъж. И най-тъпото е, че хомофобското говорене е легитимно и на най-висше политическо равнище, за медиите да не говорим.

   Това беше полезно! Маркирай
  Това беше полезно! Маркирай
 • 12-16_f_f_h2_f1

  Отмени

  optimist
  Коментар

  @fenpire Благодаря ти за отговора и задължително ще ти пиша, ако имам някакви въпроси и т.н., колкото за предложения закон, подобен в Русия, предложен от партия "АТАКА", ме накара много да се замисля в каква пародия на държава живеем.. Обичам родината си, но не и държавата. Както и да е, иначе сега след като смених училището тази година и около мен има 2-3 души като мен, ми е много по-комфортно. Естествено, намират се и хомофоби, но мисля, че е нормално за нашата държава. Всъщност, като повечето хора, мисля да емигрирам някъде другаде, понеже не си давам много надежди за пълноценно развитие тук. Благодаря и на всички вас, които ми обърнаха внимание, наистина ми бяхте полезни, надявам се и аз да съм послужила за пример с "откриването" си :) .

  Отговори на optimist
  Това беше полезно! Маркирай
 • Rajira
  Опит

  Както всички останали ситуации на разкриване при мен и тук стана лесно. В училище казах на няколко мои близки приятели. Разбраха и друга част от класа ми след като са дочули случайно някой мои разговори с хората, които знаят. И така мисля че в момента от 27 човека в класа ми само 2ма не знаят (и по добре). Всички ме приемат. Няма подигравки, няма обиди само приятелски бъзици и лигавщини. След като класа ми научи казах и на други приятелки (лесбо) че съм като тях и сега мисля че почти всеки в училище знае, но не е сигурен, защото никой не вярва на слуховете от уста на уста. Идвали са по-любопитни питали са ме казвала съм им и всичко си върви нормално в училище.

  Отговори на Rajira
  Това беше полезно! Маркирай
 • Default-avatar

  Отмени

  Скорошно участие по следните теми:

  andreewa
  Опит

  За ориентацията ми в моя клас НЕ ЗНАЯТ двама-трима човека, всички останали са наясно каква съм, дори познават две от бившите ми. Стана така, че в процеса на запознанство, започнах сама да разказвам на все повече хора и някои от тях пък разказаха на други хора и като цяло в гимназията ме знаят. Подмятания няма. Класът напълно го приема, даже стоя с момче, с което доста се сближихме и постоянно му споделям как вървят нещата при мен. Мнението ми е, че не трябва да се крием чак толкова в училище. А между другото, доста мои приятелки се опитват да крият, но знаете как е - като ти знаят обкръжението, пък и от уста на уста. Скритото-покритото е доста голяма рядкост, поне в моето обкръжение, в моя град.

  Отговори на andreewa
  Това беше полезно! Маркирай
 • 17-24_m_b_h3_f4

  Отмени

  nikos
  Коментар

  Това лято завърших гимназия; За мен знаеха близките ми приятели. Останалите не са повдигали тази тема с мен, не са ме питали, но никога не съм го крил, постоянно качвах книмки с приятеля си във фейсбук и никога не съм имал проблеми. В съседния клас обаче имаше едно момче, което държеше всички да разберат, че не е хетеро; Съответно всички се заждаха с него. В началото се опитах да поговоря с него, но от няколкото ми опита, разбрах, че то постоянно говори само и единствено за това, низависимо кога и къде е уместно. Опитвам се да кажа, че някакво цялостно разкриване пред всички е ненужно. Просто не всеки го интересува с кого спиш. Бъди открите с близките си, не се прикривай излишно, но не го натяквай. Успех :)

  Това беше полезно! Маркирай
 • 12-16_m_b_h2_f4

  Отмени

  barin
  Коментар

  В моя клас какви ли не обиди има ,чувам какви ли не хомофобски коментари за гейовете.Изобщо ако разберат ще стане зле и то много стигал съм и до бой с някой.

  Отговори на barin
  Това беше полезно! Маркирай
 • 12-16_f_f_h2_f1

  Отмени

  optimist
  Коментар

  От доста време не бях влизала в сайта, затова реших да пусна малък ъпдейт. Реших да не се разкривам напълно. Само в компанията знаят за наклонностите ми и нямат нищо против това. А родителите ми са се примирили тотално вече със сексуалността ми, след като не им правя проблеми ;д Майка ми разбра от едни стихотворения, които бях написала за едно момиче, а баща ми от множеството погледи и коментари, които оставях след като някое момиче преминеше покрай мен ;д В момента поддържам връзка с възможно най-красивото и умно момиче на света. Минус е това, че тя живее и учи във Велико Търново, а аз в РусИ ;д Разликата ни е 2 години като по-малката съм моа. (Не сме се запознали по интернет, имам корени от Търново и често си ходя там. Тя ми е приятелка от детството и мисля, че я направих гей ;д Майтапя се, естествено, да не си помисли някой, че говоря сериозно ;д. Това засега, guys. Поздрави и безброй прегръдки :3

  Отговори на optimist
  Това беше полезно! Маркирай
 • Ако сте в по-малък град, както бях аз, това е почти невъзможно. В Провадия сме около 13К народ. Там се знаят мръсните тайни на всекиго. Не е лесно. Много по-лесно е, ако си в голям град, и то да си роден там. Аз опитах да отида във Варна, ама във Варна постоянно ме наричаха "селския пе***аст" и накрая реших да се върна в Провадия, за да си спестя някой и друг хомофобски погром. Освен това, подбирайте хората, на които бихте доверили секрета си особено внимателно. Аз самият по невнимание лежах два месеца в болница след побой....

  Казвам ви го не за друго, а за да не пострадате, когато не внимавате.

  Аз самият започнах да се разкривам на 16, за три години чудеса около мене - бол!

  Отговори на raver22
  Това беше полезно! Маркирай
 • 35-50_f_w_h1_f4

  Отмени

  SapphoLesbos
  Коментар

  Zdraveite.Az se razkrih naskoro samo pred lektotirite si v programata "Udacity" za visoko technologichni sistemi i distantsionno obrazovanie v Amerika,v pismo ot drug moi profil v abv.bg do tiah po povod edna moia ideia za LGBTI studentski smart aplikatsii,i te mi blagodariha za spodelianeto na istoriata na zhivotat mi kato ne-binarna lichnost m/f s homo orientatsia,i che shte vzemat seriozno pod vnimanie tazi moia ideia.Kazano s drugi dumi pone edinstvenoto miasto v koeto takiva kato nas se priemat bezproblemno e v Zapadnite uchilishta s izgradeni resursi za podobni organizatsii na nashata obshtnost,kato Universiteta v Moutain View,California.

  Отговори на SapphoLesbos
  Това беше полезно! Маркирай

Зала на славата